Studier vid Fudan Daxue

Februari - April 2006

2005

2006

 

 

 

Google
Web www.chinastudies.se
  Bilderna på den här sidan är tagna av Johan Sjögren, tack Johan! 

Kinesiskt nyårsfirande i 大同(Datong)

Veckan innan vi åkte till Datong för att fira nyårsfirandet där med min flickväns släkt kom min vän Johan på besök och jag visade honom runt i Shanghai. Ännu i slutet av januari är det ganska kyligt i Shanghai, och temperaturen kan glida ner runt nollstrecket, vilket är lite jobbigt med tanke på att det är lika kallt inomhus. Hoppas att inte Johan frös allt för mycket då han låg på golvet i vår dragiga lägenhet. Längtar efter att det skall bli varmare väder igen!

Jag tog bl.a. med Johan till en marknad där det såldes både kött och grönsaker:

           

Hundkött till försäljning                                                   Hönor till försäljning

Fler bilder från Shanghai:

                                      

Bambu i parken utanför vårt hem                                 Vår lokala baozi-försäljare

Div. skyskrapor. Jag gillar den till vänster då den påminner om "Sagan om ringen".

         

Två bilder på Pudong och en på IKEA, det största IKEA-varuhuset i Asien.

Sista veckan i januari var det sedan dags att ge sig ut i all kaos i den nyårstäta kinesiska trafiken. Det gick faktiskt helt problemfritt, kanske mycket beroende på att vi åkte i de bekväma "soft sleep" mellan Shanghai och Beijing. Mycket bekvämt med bl.a. gratis mat och mycket fin service. Lite besviken blev jag när vi kom till Beijing och det var riktigt lugnt och ordnat. Visserligen hade militären (obeväpnad) kallats in, men det gjorde det hela än mindre kaotiskt. Tyvärr ville militären inte ta kort tillsammans med oss.

Beijings västra station - en av världens största järnvägsstationer.

Vi kom sedan att spendera tiden mellan den 24 januari och 7 februari i Datong. Datong är en stad med ca 1,3 miljoner invånare i norra Kina, ca 6 timmar med tåg öster om Beijing. Förutom att vara känt för att ha några av Kinas största koltillgångar och därför massor av kolgruvor finns det också en hel del sevärdheter. Tyvärr har kolindustrin medfört att luften i Datong inte är speciellt bra, men staden är ändå väl värd ett besök med tanke på alla dess sevärdheter. Jag planerar att göra en en sida senare om Datong, varför jag inte kommer att gå in på Datongs sevärdheter speciellt mycket här.

När vi kom till Datong blev vi givetvis mycket väl mottagna av min flickväns familj, med mycket härlig mat:

Medan Linda spenderade dagarna med familjen passade jag och Johan på att undersöka staden och dess sevärdheter noggrannare. Vi hade lite problem i början med att vänja oss vid den dåliga luften i staden, men vande oss efter några dagar. Datongs utveckling går inte alls att jämföra med den i Shanghai, bl.a. används fortfarande åsnor friskt:

Den kinesiska nyårsaftonen firades den 29 januari. Tills dess skall man ha köpt nya kläder. Dagen firas tillsammans med familjen tillsammans med mycket god mat. Under hela dagen (och någon vecka för och efter också för den delen) smälls det av massor av fyrverkerier runt om i staden. Tuppens år lämnades och vi gick nu in i hundens år.

Även om Datong i jämförelse med Shanghai är en smutsig och tämligen outvecklad stad så måste jag säga att jag trivs där mycket bra. Det kan bli irriterande ibland med att en del människor stirrar när de ser västerlänningar, men folk är annars mycket trevliga och hjälpsamma. Johan och jag gav oss iväg ensamma på flera turer utanför stand, bl.a. besteg vi kinesiska muren och en numera utslocknad vulkan. Dessa är inga turistattraktioner i Datong och det hände oss flera gånger att bilar stannade för att titta på de två utlänningarna som kom gående. Prisläget i Datong är också mycket lägre än i Shanghai.

Ett besök i Datong kan inte göras utan att besöka 云冈石窟 (Yungang grottorna). De skapades när Datong var huvudstad under Weidynastin (魏朝), vilket innebär att grottorna numera är ca. 1500 år gamla.

云冈石窟 (Yungang grottorna)

I Datong finns gott om gamla tempel, både inne i staden och utanför, varav många av dem är ca. 1000 år gamla. Givetvis besökte vi också några av dessa:

Intervju i Beijing

Vi åkte ifrån Datong några dagar tidigare än tänkt då jag den 12 februari fått en intervju i Beijing. Jag har så smått börjat fundera på att söka jobb, då jag snart är färdig med mina studier. Jag provade och sökte för ett svenskt företag som skall öppna kontor i Beijing, och då som team leader/key account manager (chef...typ)på deras kontor där. Det kändes som om jag kunde ha gjort bättre ifrån mig på intervjun än jag gjorde, så det känns tveksamt om jag får jobbet. Dock verkar det vara ett mycket intressant jobb och ett bra företag. Nåja, det är bara att leta vidare så smått, jag har ju ändå några månader på mig och det finns gott om möjligheter i Kina.

Efter intervjun återvände jag till Shanghai. Den kändes härligt att vara hemma igen, särskilt då Shanghai plötsligt kändes som riktigt varmt jämfört med både Datong och Beijing.

Terminsstart

Vårterminen började i mitten av februari och det var dags för registrering och klassplacering. Jag är numera i klass I (högsta är J, vilket jag kommer att läsa sista halvan av den här terminen). Till min glädje upptäckte jag också att jag hade fått betyg 7 (av 8) på HSK-provet, något jag känner mig nöjd med. Det kan underlätta en del vid arbetsletandet.

Lektionerna känns mer intressanta den här terminen jämfört med förra. Vi har bl.a. kurser i nyhetshörförståelse, kinesisk ekonomi, 成语,och shanghainesiska.

Vädret under februari har varit ungefär som vädret är i april i Sverige. Några dagar närmare 20 grader, varefter vi hade snö några dagar senare (första gången jag sett det snöa i Shanghai). I mars fick vi äntligen sommarväder och jag har nu bytt bort min varma rock mot en tunnare variant. Johan har gett sig iväg för ett bra tag sedan och befinner sig numera i Thailand.

5 April

Uppdateringarna på den här bloggen anses säkert av många som att de kommer allt för sällan. Det beror dels på att mycket numera är vardag även i Shanghai och dels på att jag har allt mer att göra.

Varmt väder har kommit till Shanghai, igår upp mot 25 grader, så jag har börjat gå omkring och svettas igen. Förra veckan var jag med i en kurs, "Doing Business in the Changing China" som anordnades av Nordiska centret vid Fudanuniversitetet. Deltagarna i klassen kom från hela Norden (bortsett från Island). Vi fick besöka många företag och företagsledare i Kina, nordiska såväl som kinesiska, vilket ledde till en hel rad nyttiga kontakter som förhoppningsvis kan vara till någon hjälp i jobbsökandet. Jag skall bl.a. träffa en av cheferna i Jiadings industrizon (där bl.a. en del svenska företag såsom Ericsson, Sapa och Autoliv finns) för att hjälpa henne med engelska och presentationer som hon behöver göra inför utländska besökare till zonen.

De besök som vi har gjort under vecka hos företag, skolor och industrizoner har bara bekräftat ytterligare att Sverige inte har en chans när det gäller att kunna konkurrera med jobb, utbildning och innovationer med Kina. Tidigare har Kina mestadels dragit till sig lågavlönade industriarbeten, men idag förflyttas även mycket av företagens forskning till Kina. Utbildningssystemet har en bit kvar i Kina, men förändringar är på gång mot mer kreativt tänkande. Jag har numera officiellt registrerats som emigrerad från Sverige, ett beslut som jag tror kommer att bli ett av de bästa jag någonsin har tagit.

Det är också intressant att jämföra Sveriges och Kinas byråkrati. Snarast låter den svenska byråkratin som ett skämt när vi i förra veckan fick veta att min sambo får avslag på ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Beslutet i sig är inget konstigt, då vi knappast planerar att bosätta oss i Sverige, utan snarare tiden. Ansökan gjordes när ett uppehållstillstånd fortfarande behövdes i februari 2005. Första korrespondensen från Migrationsverket kom i december med ett önskemål om att vi skulle inställa oss för intervju. Jag svarade att det inte längre var intressant, då vi ju som bekant har flyttat från Sverige. Det kom alltså att dröja till slutet av mars innan beslut kom, och då alldeles för sent för att vara till någon nytta. Handläggningstiden i Sverige för ett vanligt ärende gällande uppehållstillstånd är alltså ca 13 månader, eller ungefär 56 veckor. Jag har genomgått samma procedur i Kina, handläggningstid:  1 vecka. Migrationsverket -  真官僚!

Missat bröllop och mitterminstentor

En av mina bästa vänner från tiden i Hongkong, Yuko, gifte sig den 15 april. Tyvärr är Japan ett fruktansvärt dyrt land och jag hade inte råd att åka dit. Men jag hörde att det var ett fint traditionellt japanskt bröllop. När jag får möjlighet framöver skulle jag gärna åka och besöka detta småfascistiska land.

Yuko med sin nyblivna make, Nobu.

För övrigt har det åter varit dags för tentor, mitterminstentor.

Om en vecka är det lov, en hel vecka för att fira första maj!

 

   

 

Tidningar med information om Kina: Orientaliska Studier, Newsweek, TIME Magazine, Resetidningar

© Eskil Fredriksson 2005-2006. Disclaimer. E-mail: eskil_f@yahoo.se

Senast uppdaterad: 2006-07-03