china studies

Fakta om Shanghai
China Studies

Fakta om Shanghai

Shanghai är indelat i arton olika distrikt och utgör ett av fyra storstadsområden som lyder under Kinas centraladministration. Shanghai är dessutom en av Kinas mest folkrika städer och en stad som spelar en enormt viktig roll vad gäller globala transporter och finanser. Inte minst tack vare det faktum att världens största containerhamn ligger här. Här finns även en mycket välkänd 750 meter lång bro, som du kan läsa mer om under rubriken med samma namn.

Vad är klockan i Shanghai?

Tidsskillnaden mellan Kina och Sverige är +7 h, vilket under sommartid innebär + 6 h. När klockan är 10.00 på förmiddagen i Sverige är hon alltså 17.00 i Shanghai, vilket även gäller för övriga landet eftersom Kina, trots sin stora yta, endast använder sig av en zontid. Så vad är klockan i Shanghai när hon är 15.00 i Sverige? Jo, då är hon 22.00 i Shanghai.

Shanghai befolkning

Shanghai är en snabbt växande storstad vilket främst beror på en konstant inflyttning från de närliggande landsbygdsområdena. Shanghais befolkning beskrivs därmed som heterogen, vilket bekräftas av det faktum att nära 100 % av invånarna utgörs av Hankineser. Dessutom är Shanghai den stad i landet som har flest registrerade giftermål mellan kinesiska och utländska medborgare.
Hur många bor i Shanghai?

Eftersom Shanghai styrs av ett särskilt system som kallas hukou-systemet, är det svårt att ange den exakta siffran för antalet invånare i denna mångmiljonstad. Officiellt ska siffran ligga runt 18 miljoner, men det är som sagt en siffra som är beroende av det specifika folkbokföringssystem som har använts i Kina sedan 1958.

Var ligger Shanghai?

Miljonstaden Shanghai ligger vid östkinesiska havet, precis intill floden Yangtze som är Kinas, tillika Asiens, längsta flod. Floden mynnar ut i östkinesiska havet, som i sin tur utgör en vattengräns mellan Kina, Japan, Korea och Taiwan. Så nu vet du precis vad du ska svara om du får frågan: Var ligger Shanghai?

Vad heter den 760 meter långa bron i Shanghai?

Shanghai är känt för flera saker, inte minst för sina historiska byggnader varav flertalet härstammar från 1500-talets kolonialtid. Shanghai är även känt för en mycket lång bro, men när det väl kommer till kritan är det nog många som ställer sig frågan: Vad heter den 760 meter långa bron i Shanghai?

Svaret på frågan är Donghaibron, och då undrar du kanske varför bron är så känd? Svaret på den frågan är helt enkelt för att den vid byggstart var världens längsta bro byggd över vatten, men som vid färdigställandet 2005 fick se sig besegrad av “Bron över Hangzhoubukten” (som stod färdig 2008).

Geografi och klimat

Shanghai är beläget i ett mycket sankt område, trots att här har anlagts ett flertal dräneringskanaler. Här råder ett subtropiskt klimat som karakteriserar av hög luftfuktighet och fyra distinkt olika årstider.